Veel van onze bezoekers komen lopend, fietsend of met het Openbaar Vervoer. Echter heeft de Jaap Eden IJsbaan ook een regionale functie waarbij veel schaatsers van buiten Amsterdam de ijsbaan alleen goed met de auto kunnen bereiken.

In de zomer van 2022 heeft de Hoge Raad een uitspraak gedaan en is de parkeerduurbeperking opgeheven. In praktijk betekent dit dat men op de Radioweg een ongelimiteerd aantal uren kan parkeren tegen slechts €0,10. Gevolg is dat de Radioweg heel vaak nagenoeg vol is met geparkeerde dagjestoeristen, forenzen en bedrijven die heel voordelig in Amsterdam kunnen parkeren. Er is hierdoor vrijwel geen plek voor onze sportende bezoekers.

Genoemde oplossingen

De gemeente Amsterdam onderkent de problematiek en is bereid om te kijken naar een betere oplossing. Dit houdt echter een wijziging in van het parkeerbeleid en dit proces heeft tijd nodig. Tijd die de schaatsers en de ijsbaan nu niet hebben. De gemeente geeft aan dat er op de korte termijn wel twee oplossingen zijn:

  1. Niets wijzigen. De huidige situatie blijft van kracht. Sporters kunnen parkeren tegen een sport-vriendelijk tarief van € 0,10 per uur. Uitdaging is dan wel dat er maar een zeer beperkt aantal plekken is.
  2. Tariefsverhoging naar € 3,50. Hierdoor wordt het tarief gelijk getrokken met de buurt. In dit scenario komt er naar verwachting wel weer plek op de Radioweg doordat dagtoeristen, forenzen en bedrijven weer weg blijven. Nadeel is dat de parkeerkosten voor de sporter fors toenemen