Welke schaatsen passen bij mij?

DOOR KRISTINA HÖRSCHLÄGER

We hebben gelukkig weer heel veel proeflessen kunnen geven en we mogen veel nieuwe leden verwelkomen. Als je kiest voor kunstrijden, kom je gauw bij de vraag welke schaatsen moet ik hebben? we herhalen graag voor onze nieuwe leden nog eens de info over wat voor schaatsen bij je passen.

Het is eigenlijk heel simpel hoe meer gevorderd je bent, hoe krachtiger je springt en des te steviger moet je schoen zijn. De stevigheid van de schaatsen worden bij de merken Jackson, Risport en Edea door een getal (oplopend) aangegeven. Ook speelt het lichaamsgewicht een rol in de krachten die je voet bij de landing van een sprong op moet vangen.

Gevorderde schaatsers kopen hun schoen en hun ijzer los van elkaar, zodat alle onderdelen optimaal aan hun eisen voldoen. Bij de modellen voor gevorderde rijders heb je ook drie breedtematen.

Voor kinderen in de groei is de beste optie om schaatsen te leasen. Voordeel hiervan is dat de schaatsen ook onderhouden (geslepen) worden en dat je de schaatsen voor een maatje groter om kunt ruilen, zijn de voeten gegroeid. Schaatsen kunnen bij Waterman, de winkel op de Jaap Edenbaan geleast worden. Ben je volwassen, maar ga je misschien volgend jaar in het buitenland studeren of werken, is leasen natuurlijk ook een prima optie.

Wil je schaatsen inclusief ijzer aan schaffen, heb je bij alle drie merken beginners modellen, zoals bij voorbeeld Jackson Excel of Freestyle (45) of van Risport Electra (45), Antares of Venus en van Edea Brio of Motivo. Wil je een schoen los van het ijzer kopen, zijn Risport RF 3 pro (60) of Edea overture (55) met een Coronation ace ijzer een goede optie. Het is heel belangrijk om schaatsen te passen. In de winkel worden ze verwarmd, zodat ze optimaal naar je voet gaan zitten.

Gevorderde schaatsers raden wij aan om een echte specialist te raadplegen. Martijn van Oomssport in de Uithof te Den Haag is de kunstschaatsspecialist die wij aanraden. Het is niet naast de deur, maar voor de veeleisende schaatser is dit een zeer vertrouwd adres. Zij bieden onze leden trouwens een clubkorting van 10%.

Aanvullende tip van trainer, rijdster en schaatsmoeder Martine: schaf meteen beschermers aan én ‘ schaatssokjes’. De investering heb je er zo uit omdat je voortijdige slijpbeurten voorkomt. Op de beschermers loop je naar het ijs, dat spaart echt je ijzers. De stoffen schaatssokken doe je om je afgedroogde ijzers heen: zo blijven ze droog en je beschadigt jezelf en/of je tas zo niet. Laat alsjeblieft je plastic beschermers niet om je schaatsen zitten als je ze opbergt: er blijft water in staan en voor je het weer heb je roest aan je schaatsen. Auw!