Onder onze leden verloten wij 3x 2 vrijkaarten voor de toegang tot de Noorse film ‘Sonja, the white swan’, die vanaf 31 oktober in de bioscoop draait.
Om mee te dingen, stuur je een zo leuk mogelijke foto van jezelf met ons nieuwe Ekijsa logo in de hoofdrol, naar info@ekijsa.nl. De 3 leukste foto’s winnen een setje van 2 vrijkaarten.

EIND JAREN DERTIG WAS SONJA HENIE DE BEST BETAALDE HOLLYWOOD ACTRICE EN ÉÉN VAN DE RIJKSTE VROUWEN TER WERELD. SONJA – THE WHITE SWAN VAN DE NOORSE REGISSEUR ANNE SEWITSKY VERTELT HET WAARGEBEURDE
LEVENSVERHAAL VAN EEN FASCINERENDE VROUW DIE ER ALLES AAN DEED OM IN DE SPOTLIGHT TE BLIJVEN STAAN.

Sonja is 16 jaar oud als ze op de Winterspelen van 1928 Olympisch Goud wint. Een prestatie die ze herhaalt in 1932 en 1936. Daarna vertrekt ze naar Hollywood waar ze de baas van het machtige Twentieth Century-Fox, Darryl F. Zanuck, overtuigt om films met haar te maken.
En dat doet ze met succes. Eind jaren dertig is ze de best betaalde Hollywood actrice en door lucratieve nevenactiviteiten en merchandising is ze één van de rijkste vrouwen ter wereld.

In haar villa in Hollywood is ze altijd omringd door fans, minnaars en haar familie. Ze vertrouwt haar zaken blindelings toe aan haar oudere broer, maar gaandeweg begint haar roem te verbleken en als het financieel slecht gaat door foute investeringen verandert ze van een inspirerende en gefocuste sportster in een keiharde zakenvrouw die in het spotlicht wil blijven staan.

Regisseur Anne Sewitsky is internationaal bekend geworden door haar film Happy, Happy (2010). De hoofdrol in de film wordt met verve gespeeld door Ine Marie Wilmann (Homesick, 2015)

Over Sonja Henie:
Sonja Henie (8 april 1912 – 12 oktober 1969) was een kunstschaatsster uit Noorwegen. Henie nam viermaal deel aan de Olympische Winterspelen.
Bij haar Olympisch debuut in 1924 was ze elf jaar oud. Op de drie volgende Winterspelen van 1928, 1932 en 1936 werd ze olympisch kampioen. Ze is daarmee de enige vrouw die dit resultaat solo boekte.
Daarnaast werd ze tien keer wereldkampioen(1927-1936) en zes keer Europees kampioen(1931-1936).

Na het wereldkampioenschap van 1936 werd ze professional. Ze trad op in ijsshows en speelde in verschillende Hollywoodfilms zoals de kaskrakers Thin Ice en Sun Valley Serenade. In 1934 opende Henie de eerste kunstijsbaan in Nederland, aan de Linnaeusparkweg in Amsterdam. Eén van de toeschouwers was de negenjarige Annie Verlee, die enthousiast werd voor deze nieuwe sport en in de jaren ’50 de jeugdige talenten Joan Haanappel en Sjoukje Dijkstra zou trainen. Henie trouwde drie keer, twee keer met een Amerikaan en de derde keer met een Noor. Met deze laatste keerde ze terug naar haar vaderland. Ze overleed in 1969 aan leukemie aan boord van een vliegtuig tijdens een vlucht van Parijs naar Oslo.